Animalele Pamantului si Poluarea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cele mai uimitoare 10 animale disparute

In jos

Cele mai uimitoare 10 animale disparute Empty Cele mai uimitoare 10 animale disparute

Mesaj  Andrea Vin Dec 25, 2009 2:47 am

1.Tyrannosaurus Rex (disparut acum 65 de milioane de ani) Tyranosaurus rex era cel mai feroce dinozaur de prada, o adevarata teroare pentru celelalte animale. Este unul dintre cei mai cunoscuti dinozauri carnivori, poate si pentru faptul ca a fost “reinviat” in mai multe productii cinematografice SF. Cantarea 8 tone, avea 15 metri lungime si 8 metri inaltime. Mergea ridicat pe labele dinapoi; cele din fata erau extrem de mici. In ciuda dimensiunilor si a greutatii mari, era foarte agil. Avea dinti lungi, taiosi, cu care smulgea usor bucati mari de carne din prada sa. Primele fosile de Tyranosaurus rex au fost descoperite in anul 1900, in Statele Unite.

2.Quagga: jumatate zebra, jumatate cal(disparut din 1883) Equus burchelli quagga, descrisa de naturalistii englezi in 1770 traia in Africa de Sud in turme mari,si care in urma unei vanatori abuzive a disparut practic din natura la inceputul secolului al XIX-lea. Ultimul exemplar a murit in captivitate, la Gradina zoologica din Amsterdam, in 1883. In muzee se mai pastreaza astazi doar vreo 20 de piei.

3.Tigrul tasmanian.(disparut in 1936) A fost un animal care a trait pana in anii 30'. Dar ignoranta si lacomia oamenilor au dus la disparitia sa. Disparitia tigrului tasmanian se numara printre cele mai tragice si mai usor de evitat evenimente de acest gen din toate timpurile. Colonistii britanici au vrut pamantul pentru cresterea oilor, iar tigrul a fost vazut ca o amenintare pentru ferme. Dar cercetarile unor oameni de stiinta sugereaza ca tigrul nu a fost decat un tap ispasitor. Numarul de oi ucise de tigri palea in comparatie cu cel al oilor pierdute gratie proastei organizari. In ciuda acestui lucru, pentru fiecare tigru prins si ucis se platea o recompensa. In scurt timp s-a declansat un adevarat macel. Pana in 1910 tigrul ajunsese deja pe lista animalelor amenintate cu disparitia. In mod ironic, vanatoarea nu a dus la exterminarea lor completa. Tigrul tasmanian este un pradator marsupial unic. O creatura care a evoluat izolata in Australasia pentru a deveni in cele din urma un vanator de top. Era un vanator bine camuflat, cu corpul vargat, fapt ce i-a si adus denumirea de tigru. Inca exista specimene impaiate si chiar un film vechi in care este prezentat un exemplar dintr-o gradina zoologica.

4.Elanul irlandez (disparut acum 7700 de ani) Acest animal avea coarne atat de mari si complexe, incat masurau 3,5 metri de la un capat la altul. In Insula Emerald nu a mai existat nimic la fel de spectaculos inainte si dupa elanul irlandez. Atata timp cat existau nutrienti situatia era sub control. Dar ce se intampla daca mediul se schimba? Dovezile unei schimbari de acest gen au fost descoperite in Irlanda de Pete Coxon. Studiile sale au dezvaluit ca acum aproximativ 10.000 de ani mediul s-a schimbat radical, odata cu sfarsitul erei glaciare. Adrian Lister crede ca padurile au inceput sa ia locul campiilor. Datorita coarnelor sale masive elanul irlandez se deplasa foarte dificil prin padurile dese. In mod ironic, o data cu reducerea habitatului, competitia pentru partenere si resurse a devenit si mai acerba. Lucru care a favorizat selectia animalelor cu coarne si mai mari, exact in momentul in care acestea devenisera un pericol pentru evolutie. Era un animal gargantuelic cu o deschidere a coarnelor de 3.5 metri, aproximativ de doua ori un stat de om. Fosilele elanului irlandez sunt intalnite de cele mai multe ori in mlastinile de truba din Irlanda, unde aciditatea malului joaca rolul unui bun conservant.

5.Marele pinguin nordic (disparut din 1844) Pe Terra traiau cateva milioane de pinguini nordici uriasi, dar numarul mare de exemplare nu a reprezentat o pavaza in fata extinctiei. Alca uriasa s-a intalnit cu omul, lucru care s-a dovedit fatal. Pinguinii traiau pe mici insule stancoase din largul coastei. Ei au devenit foarte repede o sursa de mancare, pene si grasime. Au urmat secole de macel, alimentate de rezerva aparent inepuizabila de pasari. Cu toate acestea in secolul 19 numarul lor se redusese dramatic. In timp ce numarul lor scadea cercetatorii si naturalistii deveneau din ce in ce mai fascinati de ei. Colectorii de oua, furau ouale stiind ca vor obtine bani buni pe acestea. Pana in anii 1840 aceste vietati aproape disparusera. Asa ca o serie de expeditii stiintifice oficiale au fost trimise sa vada ce se intampla. Dar ironia soartei a facut ca eforturile sa fie prea tarzii, ultimele exemplare de pinguini fiind ucise chiar de vanatorii aflati in slujba naturalistilor, disparitia lor datorandu-se mai degraba interesului stiintific decat celui economic. Povestea marilor pinguini nordici arata cat de vulnerabila este o specie in fata extinctiei chiar si atunci cand numara milioane de indivizi. Alca uriasa semana putin cu pinguinul din emisfera nordica. O pasare de mare, incapabila de zbor care sta in pozitie verticala – ea a evoluat timp de milioane de ani. Era un saritor extraordinar; se numara printre cele mai performante animalele din toate timpurile in ceea ce priveste adancimea si durata scufundarilor. De asemenea era foarte bine adaptat pentru prinderea pestilor.

6.Tigrul cu dinti sabie Spectaculosul tigru cu dinti sabie era un adevarat monstru preistoric. Un pradator de top care a disparut brusc la sfarsitul erei glaciare. Smilodon Fatalis (tigrul cu dinti sabie) era un animal magnific, o felina mare fara seaman. In regiunea La Brea, oasele de Smilodon sunt descoperite alaturi de ramasite omenesti, fapt ce demonstreaza ca oamenii s-au intalnit cu aceasta creatura. Naturalistul Greg Macdonald banuieste ca Smilodon a cazut prada schimbarilor complexe de relief si mediu de la sfarsitul erei glaciare. Fiind un animal de ambuscada, el avea nevoie de protectia padurii. Dar la sfarsitul erei glaciare padurile californiene erau din ce in ce mai putine. In California, paleontologul Blaire Van Valkenburgh a descoperit un eveniment natural extraordinar – asfalt care iese la suprafata pamantului. Smoala este un asasin teribil care pastreaza toate indiciile crimei. Dupa ce animalele sunt prinse in cursa si mor, oasele lor supravietuiesc. Astfel Blaire are posibilitatea sa-l reconstituie pe Smilodon Fatalis. Oasele prezinta o poveste interesanta. Ele indica o felina puternica si indesata, mai degraba adepta atacurilor prin surprindere decat a urmaririlor. Ea isi folosea coltii uriasi pentru a taia carnea victimelor sale.

7.Mamutii Mamutul, unul dintre gigantii stravechiului continent Nord American, domnea suveran. Oare cine sa-l fi dus la pierzanie, vanatorii sau sanatatea sa precara? Mamutul columbian era un animan magnific – mai mare decat un elefant – el a supravietuit milioane de ani pe campiile Americii centrale si de nord. Aceste varfuri de sulita au fost descoperite printre oasele de mamut. Cu toate acestea, oamenii nu puteau sa ucida absolut toti mamutii de pe pamant. In apropiere de Mexico City s-au descoperit oasele unei familii de mamuti. Nu exista nici o dovada ca ar fi fost vanati, dar indiciile de la fata locului sugereaza prezenta unui inamic mult mai puternic care a dus la disparitia lor. Povestea se muta la New York, unde imunologul Peter Daszak crede ca a gasit cheia dezlegarii misterului. Mamutii erau foarte bine adaptati la mediu, dar ei au disparut la sfarsitul erei glaciare la fel ca si alte specii mari. Datorita dovezilor descoperite la un moment dat, cazul a parut inchis. Acestea indicau ca mamutii au fost vanati pana la disparitie de o rasa de oameni acum circa 14.000 de ani. Ei erau cunoscuti sub numele de vanatori Clovis si pot fi identificati gratie sulitelor lor cu varf de piatra.

8.Pasarea Dodo ( disparut din secolul 17) Pasarea Dodo, o specie de porumbel urias, a devenit un simbol al extinctiei. Aceasta a fost descoperita de navigatorii olandezi care au debarcat pe insula Mauritius in 1598. Ei au fost uimiti de aceasta pasare plinuta, cu cioc urat, incapabila sa zboare. La Universitatea Oxford se afla singurele mostre de carne si tesut ale unui exemplar de Dodo. ADN-ul acestui specimen a fost prelevat de catre Dr Beth Schapiro, iar rezultatele analizei au dezvaluit ca pasarea a evoluat acum cateva milioane de ani din porumbelul indonezian. Se pare ca disparitia pasarii nu s-a datorat in exclusivitate faptului ca a ajuns pe lista de bucate a olandezilor. Desi se pare ca olandezii mancau mai degraba carne de porc domestic, decat pe cea de Dodo, tocmai introducerea porcilor domestici, care umblau liberi prin padurile de pe insula, a pecetluit soarta pasarilor Dodo. Incapabile sa lupte cu acest competitor, populatia de Dodo a intrat in scurt timp in declin. Asa s-a scris sfarsitul unei povesti vechi de 3 milioane de ani. Asa a inceput tristul destin al pasarii Dodo, in numai 150 de ani specia fiind stearsa de pe fata pamantului. Cu ajutorul unor schelete, specialistii confirma ca Dodo apartinea unei rase de porumbei uriasi, ce depaseau dimensiunile unui curcan.

9.Leul de pestera(disparut acum 2000 de ani) Este mai cunoscut sub numele de leu europeana sau euroasiatic si reprezinta o subspecie a felinelor, ce a fost exterminata acum 2000 de ani. Leii de pestera aveau dimensiuni foarte mari, ajungand la 2,1 m lungime si 1,2 m inaltime.

10.Vaca de mare Steller(disparut din 1768) A fost un mare mamifer ce putea fi gasit in trecut langa coasta asiatica a marii Bering. A fost descoperit in insulele Commander in 1741 de catre cercetatorul Georg Steller si de aici su numele. Ultimul specimen a murit in 1768.
Andrea
Andrea
Admin

Mesaje : 55
Data de inscriere : 19/09/2009
Varsta : 27
Localizare : Marte

https://animale-si-poluarea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum